BKV.hu

Zárul a BKV 50 programsorozat - nosztalgiázzunk együtt vasárnap!

2018-11-20 14:45:58

Az 50 éves BKV egész éves rendezvénysorozatának záró eseményeként november 25-én, vasárnap megmutatjuk a főváros hajdani járműveit! Ezen a napon útra bocsátjuk a gondosan felújított Ikarusokat, pályára állítjuk gyönyörű nosztalgiavillamosainkat.

Több felújított villamost és egy autóbuszt éppen most, 50 éves születésnapunk záróakkordjaként mutatunk meg először az érdeklődőknek, másokat – mint a favázas 611-est, a 436-ost, a Ganz UV-t vagy az Ikarus 180-ast – már jól ismerhetik a tavasztól őszig tartó hétvégi nosztalgiajáratokról. A műfaj szerelmesei ezúttal tíz villamosra számíthatnak, amelyeknek többségén utazhatnak is, ha délelőtt 9.45-re kimennek az új Budafok kocsiszínhez. A járművekre ugyanis csak ott lehet majd felszállni, nosztalgiajegy megvásárlása után. A villamosok a Budafok kocsiszín – Fehérvári út – Nagykörút – Széll Kálmán tér – Szent János Kórház – Széll Kálmán tér – Krisztina körút – Bartók Béla út – Kelenföld kocsiszín útvonalon, kettesével közlekednek majd, a megállókban nem állnak meg. A nézelődők kedvéért elmondhatjuk: a járműcsodák mintegy fél óra alatt haladnak el egy helyszínen,  mert – hogy a menetrendszerinti villamosforgalom zavartalan maradjon – 5 perces időközökkel követik egymást, párban. Az érintett járműveken utazóknak pedig mintegy másfél órás nosztalgikus időutazásban lesz részük a Kelenföldi kocsiszínig.
A nosztalgia konvoj megtekintéséhez elsősorban a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Gellért tér közötti szakaszt, illetve a Bartók Béla út belvárosi részét ajánljuk, a menethez ugyanis nyolc autóbusz is csatlakozik a Rudas Gyógyfürdőnél. Az autóbuszok között – amelyek ezúttal utasokat nem szállítanak – olyan régi legendák is találhatóak majd, mint a MÁVAG TR5, vagy a ráncajtós Ikarus 280, de jelen lesz a retró életérzést megtestesítő, közkedvelt Ikarus 630 Kabrió, és a többi ikonikus, hazai gyártású jármű is! A menet végén a nosztalgia villamosok Kelenföld kocsiszínbe, a nosztalgia autóbuszok pedig Kelenföld autóbuszgarázsba állnak be.
Ezen a két, egymáshoz közel fekvő telephelyünkön biztosítunk majd lehetőséget az ágazatonként felsorakozott nosztalgia járművek fotózására körülbelül 1 óra időtartamban. A két fotós helyszín között igény esetén különjárati közlekedést biztosítunk a látogatóknak. A fotózáson való részvétel regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linkeken lehet megtenni:
Kelenföld kocsiszín: https://www.bkv.hu/hu/visits/60
Kelenföld autóbuszgarázs: https://www.bkv.hu/hu/visits/61

Az igazán kitartó érdeklődők egy „Bengáli” villamoson megtett búcsúkörrel köszönhetnek el az ünnepi évtől. A villamos 13:00 órakor indul Kelenföld kocsiszínből és Hungária kocsiszínig közlekedik a következő útvonalon: Kelenföld kocsiszín - Bécsi út – 1-es villamos vonala – 12-es villamos vonala – Rákospalota, vasútállomás – 14-es villamos vonala – Lehel tér – 1-es villamos vonala – Bécsi út – Hidegkuti Nándor Stadion – Sörgyár – Hungária kocsiszín. A „Bengáli” fotósmenetre az alábbi linken lehet regisztrálni: https://www.bkv.hu/hu/visits/62.

BKV Zrt.