BKV.hu

A gyermekeké a december és a január eleje az 50 éves Libegőn és 150 éves Siklón

2020-12-22 10:43:39

Frissítve (2020.12.22.)! A gyermekjegy akciót január 3-ig meghosszabítottuk!

Az év utolsó hónapjában a gyerekek egy szimbolikusnak mondható, 100 Ft-os jeggyel utazhatnak jubileumukat ünneplő, sokat megélt közlekedési eszközeinken, a Siklón és a Libegőn.

A Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája – 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidalva – 1970 óta szállítja utasait. A kezdetben csak zugligeti vagy János-hegyi kötélpályaként emlegetett közlekedési eszközt egy nyilvánosan meghirdetett névpályázat mintegy tízezer javaslatából (pl. Hegyi-kopter, Janikopter, Huza-vona, Páros-János, Jánoshegyi Zümmögő, Hegyi-dongó, Égi taliga, Fotellift, Ördögszekér, Rep-ülés, Zitye-Zötty, Hegyremegy, Zuglibusz) kiválasztva keresztelték a ma is használatos Libegő névre. Az új elnevezés mellett a lenyűgöző panorámát nyújtó „libegőzés” is gyorsan népszerűvé vált.

Hozzák el barátaikat vagy családjukat, és töltsenek el egy kellemes napot a Budai-hegyekben – decemberben nyitva 10:00-15:30 között.
Ide kattintva minden lényeges információt megtalál a Libegőről!

Az eredetileg Budai Hegypályának nevezett Budavári Siklót 1870-ben, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A normál nyomtávú, 30 fokos hajlásszögű, 50 méteres szintemelkedést leküzdő sínpálya hossza 95 méter lett. Az eleinte még valóban tömegközlekedési igényeket kielégítő újdonságot – amellyel gyorsan feljuthattak a várnegyed hivatalaiba – hamar megkedvelték, számos neves utasa is akadt, így Ferenc József és családja. 1944-ig változatlan formában, gőzüzemmel működött, a világháború alatt azonban bombatalálat érte, és csak 1986-ban, villamosítva indult újra. Margit és Gellért névre keresztelt kocsijai azonban megőrizték a háromlépcsős, fülkés elrendezést, ma is békebeli hangulatot kelt bennük az utazás.

Az UNESCO-világörökség részét képező különleges közlekedési eszköz egyedülálló dunai panorámájával ma is a főváros egyik közkedvelt látványossága, a gyermekeknek különösen nagy élmény, 10:00 – 18:00 között van nyitva.
Ide kattintva minden lényeges információt megtalál a Siklóról.

Járványügyi biztonságuk érdekében kérjük a Kormány, illetve a területileg illetékes önkormányzatok által hozott óvintézkedések betartását, amelyekről piktogramok tájékoztatnak a Budavári Sikló és a Zugligeti Libegő területén is (maszkviselés, távolságtartás). Utasaink egészsége védelmében kézfertőtlenítő használata is biztosított.

BKV Zrt.

2020. november 27.