BKV.hu

Szépjuhászné - Makkosmária - Normafa

Szépjuhászné, Budakeszi út - Kis-kőfej - Virágvölgy - Makkosmária, kegytemplom - Normafa

Jelzések: sárga sáv , piros sáv , zöld kereszt
Utazás:

a Széll Kálmán térről a 22-es vagy a 222-es buszra felszállva eljutnak a Szépjuhászné elnevezésű megállóig, ami a túra kezdőpontja, bővebben a menetrendekről
http://www.bkv.hu/busz/22.pdf.

A túra végpontján a Normafánál a 21-es vagy a 90A jelzésű autóbuszra szállhatnak fel, amely visszavisz a városközpont felé, a Széll Kálmán térre.
http://www.bkv.hu/busz/21vissza.pdf
 
Útvonal-leírás:

a buszmegállótól jobbra és balra is el lehetne indulni a sárga sávjelzésen , de a Széphuhászné irányát, azaz a baloldali ösvényt kell választaniuk. Szépjuhászné felé induló turistaút első része a családból a kicsik és nagyok számára is könnyen teljesíthető szakasz; a széles, sétányszerű, jó minőségű út babakocsival is jól járható, enyhe emelkedésű. Az út itt egy jó darabon - egészen a Kis-kőfejig -  párhuzamosan fut a gyermekvasút sínpárjával.

Ha továbbhaladnak, hamarosan át kell kelniük a síneken és itt a sárga sávjelzés által jelölt út kissé leszűkül, valamint emelkedni is kezd. Itt kezdődik a túra leglátványosabb része. A növényzet lényegesen változatosabb, mint a parkerdő-szerű első szakasznál. Az út lejteni kezd, de a Virágvölgyig megmarad a változatos, színpompás növényzet. Hamarosan találkozik a sárga és a piros sávjelzésű út, és a közös szakasz ismét jól járható, széles, sétány jellegű.

A sárga és a piros sávjelzés itt elválik, majd a piros sávon  továbbhaladva elérik a Makkosmáriát és az itt található kegytemplomot. A templom mellett hatalmas tisztás található, kis menedékházzal, tűzrakóhellyel, és igen szép, hatalmas fákkal. Érdemes a padokon vagy az erdei asztaloknál kicsit megpihenni, vagy megtekinteni a kápolnát.

Útjukat innen a zöld keresztjelzésen folytatják, ami egy rendkívül festői szakasz. A fény itt sokkal jobban eléri az ösvényt, mint korábban, néhol ligetes a táj. A fák kérge csodálatos rajzolatú, találnak egy-két kiemelkedő magasságú fát is az út mentén. A Diófás–tető és a Sötét-vágás mellett elhaladva kisvártatva elérik a Normafát.

A Normafáról a 21-es vagy a 21A jelzésű busszal tudnak visszamenni a Széll Kálmán térre.