BKV.hu

Újabb műalkotás az M2 vonalán

2014-06-23 08:19:29
Mexikói festménnyel szépül a Keleti pályaudvar metróállomás

 

A Mexikói Nagykövetség és a művész, Julio Carrasco-Breton felajánlásával mostantól a Keleti pályaudvar metróállomást díszíti "A mexikói textil kézművesek képzeletvilága" című köztéri alkotás, amelyet minden, a metróállomáson áthaladó utasunk megtekinthet. 

 

A „kíváncsi szemek” tudják, hogy a budapesti metró területén több művészeti alkotás is látható: szobrok, plasztikák, tűzzománc kompozíciók, csempeképek. Most egy újabb, igazán különleges festménnyel bővül a köztéri műalkotások száma, hiszen Julio Carrasco-Breton festőművész munkáját idén februárban a Budapesti Történeti Múzeum, Budapest Galériájában tartott kiállítása keretében adományozta Budapest városának. A képet a festő és a Mexikói Nagykövetség is olyan helyszínen szerette volna elhelyezni, ahol minél többen tekinthetik meg a kompozíciót, így került a Keleti pályaudvar metróállomásra.

 

A BKV örömmel vette a felajánlást, hiszen a közösségi közlekedés területei nyüzsgő, forgalmas, kiemelt helyszínei a városnak, ahol naponta több millió utas megfordul, ezért helye van a kultúrának, művészetnek – különösképpen, ha ez a kultúrák közötti találkozást segíti. Reméljük, hogy utasaink is örömmel fogadják a műalkotást és még sokáig díszíti az aluljáró fémes szürke falait ez a színekben gazdag kompozíció.

 

Julio Carrasco-Breton mexikói festő és muralista a mexikói képzőművészet meghatározó alakja, a falképfestészet jelentős képviselője. A világ számos múzeumában találhatók alkotásai, valamint rendszeresen készít festményeket egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára. A különleges, 2x6 méteres, a művész saját fejlesztésű, vegyes akril technikájával készült festmény ünnepélyes keretek között, Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó magyarországi nagykövete, Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese, Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, valamint az alkotás helyszínét adó BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor jelenlétében kerül új helyszínére, a Keleti pályaudvar metrómegálló pénztárcsarnokába.