BKV.hu

Múzeumi rendezvények

2014-07-14 11:20:00

 

 Múzeumok Majálisa

  A Magyar Nemzeti Múzeum minden évben megrendezi az ország muzeális intézményeinek seregszemléjét. A múzeumkerti eseményt több tízezer látogató keresi fel a májusi hétvége két napja alatt. Kiemelten fontosnak tartjuk a BKV múzeumainak rendszeres megjelenését a programon, igyekszünk minél több emberrel megismertetni társaságunk értékmegőrző tevékenységét. Helyszíni kiállításokkal, közlekedéstörténeti összeállításokkal, különböző korcsoportok részére készített múzeumpedagógiai foglalkoztatókkal várjuk látogatóinkat.

 

 

Múzeumok Éjszakája

 A Földalatti Vasúti Múzeummal évről évre csatlakozunk a minisztériumi szervezésű – több százezer múzeumbarátot megmozgató – éjszakai kulturális kalandozások helyszíneihez. Az év leghosszabb éjszakájához kapcsolódó júniusi programon rendszerint nemcsak éjfélig meghosszabbított nyitvatartási idővel, hanem új időszaki kiállításokkal is várjuk látogatóinkat.

 

Kulturális Örökség Napjai

 A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) ingyenes épületlátogató hétvégén olyan épületek nyitják meg kapuikat, amelyek az év nagy részében zárva vannak a látogatók előtt. A program célja, hogy felhívja a figyelmet épített örökségünk megőrzésére.

 

A minden év szeptemberében megrendezésre kerülő országos programsorozat keretében társaságunk több telephelye: kocsiszínek, autóbuszgarázsok – köztük számos műemléki épület –  kapui mögé nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A két napos program alatt múzeumaink: a millenniumi földalatti egykori alagútszakaszában kialakított Földalatti Vasúti Múzeum és az 1914-ben épült szentendrei hév kocsiszín szintén műemléki épületében létrehozott Városi Tömegközlekedési Múzeum díjmentesen fogadja látogatóit.

  

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

 A fesztivál életre hívásától kezdve minden évben részt veszünk múzeumainkkal az október-november hónapon átívelő rendezvénysorozaton. A fesztivál programjai a kulturális értékek megőrzésének fontossága mellett a múzeumok ismeret- és élményszerző tevékenységére hívják fel a figyelmet.

 

A fesztivál tematikus programjaihoz, múzeumaink állandó- és időszaki kiállításaihoz illeszkedő, különböző korcsoportok részére összeállított múzeumpedagógiai foglakozásokkal várjuk látogatóinkat.

 

Az őszi fesztivál keretében 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára közlekedéstörténeti vetélkedőnket. A BKV-t, a fővárost és a városi közösségi közlekedés történetét középpontba állító versennyel az általános iskolás korosztályt kívánjuk megszólítani. A kétfordulós verseny döntőjébe jutott csapatok a Földalatti Vasúti Múzeumban mérhetik össze tudásukat.