2011. február 6-ától tilos a dohányzás a BKV megállóiban!

2011. február 6-ától a BKV megállóiban tilos dohányozni. A Fővárosi Közgyűlés 2010. decemberi rendeletének értelmében a tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

 

A szabályozás kimondja: nem megengedett a füstölés az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a HÉV megállóhelyein, de a fogaskerekű, a sikló és a libegő megállóiban sem. Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. Így a HÉV-megállókban százhúszszor kettő méteres a tiltott zóna. Különösen fontos, hogy a cigarettázás a megállóhelyek és a végállomások utasváróiban sem engedélyezett, hiszen egy dohányzó utas akár 8-10 ott tartózkodó, nemdohányzó utastársa várakozását, tartózkodását is kellemetlenné teheti.

 

2010 júliusa óta él dohányzási tilalom 72 fővárosi aluljáróban, köztük a BKV tulajdonában álló aluljárókban is. Az erről szóló döntés meghozatalakor a képviselők már előrevetítették a mostani, a megállókban való füstölés tiltására vonatkozó rendelet megalkotására és mielőbbi bevezetésére vonatkozó szándékukat.