Teve-szikla - Nagy-Kevély

Bécsi út - Kövesbérci út - Köves-bérc - Vendel-hegy, Kálvária - Teve-szikla - Pápa Magas-erdő - Nagy-Kevély - Pilisborosjenő - Köves-bérc - Kövesbérci út - Bécsi út

Jelzések: kék sáv , piros sáv , piros négyzet


Utazás:

A túrát a 218-as busz vonalán, a Kövesbérci utca megállóhelynél kezdhetik el.

A túrát a Bécsi útra való visszatérés előtt Pilisborosjenőn is befejezhetik  - innen a 840-es autóbusszal térhetnek vissza Budapestre az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő buszvégállomásra: http://www.volanbusz.hu/design/images/menetrendek/840+1.png.
A túra végpontjáról - ha a hosszabb utat választják - a 218-as autóbusszal térhetnek vissza az Árpád hídhoz. Részletesebb tájékoztatást találhatnak a járat menetrendjében: http://www.bkv.hu/busz/218.pdf.

Útvonal-leírás:
az autóbuszról a Kövesbérci utcánál leszállva irány a kék sávjelzés , amely egyébként az Országos Kéktúrához tartozó szakasz. Ezen indulnak el Pilisborosjenő és Nagy-Kevély irányába. Az úton nemsokára érintik Pilisborosjenő határát. Ha továbbhaladnak a kék sávjelzésen , rögtön elérik a Vendel-hegy oldalában lévő Kálváriát. Az úton a Teve-szikla felé haladnak tovább a megkezdett ösvényen. Ezen a szakaszon már egyre inkább érezhető a város távolsága és a természet közelsége: ha körbenéznek, a Kerekes-hegyet, a Kis-Kevélyt és a Nagy-Kevélyt vagyis a meghódítandó területet látják maguk előtt. Egy idő után a kék sávjelzés  mellett párhuzamosan megjelenik a zöld és a sárga sávjelzés. A kaptatón érdemes néha megállni és visszatekinteni. A kilátás egyre szebb, és útközben a Nagy-kevélyi kőfülkére, avagy Szódás-barlangra is vethetnek egy pillantást, ha néhány méteres kitérőt tesznek.
Ha elérik a tisztást, ahol az út elágazik és ahol a Kevély-nyergi menedékház romjai találhatók, érdemes kicsit megpihenni, mert tűzrakó hely és erdei asztal várja a kifáradt túrázót, és a csúcsig már csak egy keveset kell felfelé menni. A tisztásnál válik el az eddig együtt haladó három jelzés, illetve becsatlakozik a piros sávjelzés . Ez utóbbin indulnak tovább.

A piros sávjelzésen  az út hamarosan lejteni kezd, és leágazik a piros négyzetjelzés is, amin lefelé kell továbbhaladniuk. Az erdő hangulata itt különlegesen megkapó: göcsörtös tölgyek és szikár fenyők keretezik az ösvényt, több barlangszerű üreg is található az út mentén, a mészköves sziklaoldalban. Végül a megkezdett úton továbbhaladva elérik Pilisborosjenő másik végét, de ezúttal a jelzést követve be is mennek a falu központjába, ahol - ha befejezték a túrát - felszállhatnak a 840-es (Volán) buszra. Ha a túrát folytatni kívánják, a falun áthaladva vissza kell térniük a kék sávjelzésre , amelyen a Bécsi úti 218-as megállóhoz tudnak visszasétálni.