BKV.hu

50 év – ezer emlék

2018-02-22 13:46:29

50 éve, 1968. január 1-jén alakult meg a BKV. Azóta a fővárosi közlekedés rendkívül eseménydús fél évszázadot tudhat maga mögött, amelynek tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában.

A BKV több, korábban önállóan működő közlekedési vállalat: a Fővárosi Villamosvasút, a Fővárosi Autóbuszüzem, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút, és a Fővárosi Hajózási Vállalat összevonásával született meg, amelyekhez 1973-ban új ágazatként a metró is csatlakozott. Az 50 évvel ezelőtti Budapestet még a Ganz villamosok, a 620-as és 180-as ősrégi Ikarusok és a szovjet gyártmányú trolibuszok jellemezték. A főváros fejlődésével párhuzamosan aztán változott, modernizálódott a közösségi közlekedés is. Nem csak új viszonylatok létesültek, korábban nem létező közlekedési csomópontok alakultak ki, de az évek múlásával a járműpark is kicserélődött, sőt bővült az igénybe vehető közlekedési eszközök köre is. A BKV szervezete később, az 1970-es években a zugligeti libegővel, majd az 1986-ban újraindított Budavári Siklóval is gyarapodott. Egészen 2016-ig a HÉV is Társaságunk keretei között működött.

Az idők során a BKV nevében és struktúrájában is több változás következett be: 1991-ben a BKV a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került, 1996-ban részvénytársasággá, 2006-ban pedig zártkörű részvénytársasággá alakultunk, 2012-től pedig üzemeltetői vállalatként működünk.

Kiállításunk ennek a fél évszázadnak a történetét mutatja be. Olyan – ma már kuriózumnak számító – tárgyi emlékek segítségével csodálkozhatunk rá közelmúltunkra, mint:

  • régi BKV-s egyenruhák és karszalagok,
  • eredeti járműtartozékok (kapaszkodók, lámpák), amelyek felidézik a harminc-negyven évvel ezelőtti hangulatokat
  • a nosztalgia homályába vesző menetrendi táblák és járműtáblák
  • BKV-s plakettek, érmék, jelvények, zászlók
  • valamikori utastájékoztató anyagok
  • hajdani jegyek, bérletek, jegylyukasztók
  • a kor emblematikus járműveinek modelljei
  • a retrókorszakot felidéző egyéb fotók és dokumentumok

Társaságunk fél évszázados jubileumára – amit egész éven át tartó ünnepségsorozattal teszünk emlékezetessé –, az év elején Európából, Hong Kongból, Szingapúrból, a világ minden tájáról érkeztek a születésnapi üdvözletek.

Programjainkra szeretettel várjuk minden kedves utasunkat! A rendezvénysorozat fővédnöke, Tarlós István főpolgármester. A programokkal kapcsolatban figyeljék honlapunkat, Facebook oldalunkat és hirdetéseinket! Ünnepeljenek velünk – legelőször a Deák téri metróaluljáróban található múzeumunkban. Különleges hangulatú múzeumunk hétfő kivételével 10 és 17 óra között tart nyitva, az 50 éves a BKV című kiállítás december 31-ig látogatható.
Jegyárak: felnőtt 350 Ft; diák és nyugdíjas 280 Ft; fotó- és videójegy: 500 Ft.
Üdvözlettel,

BKV Zrt.