BKV.hu

Ipari műemlékbe várjuk idei első nyílt napunkon! - 70 éves a Kelenföldi autóbuszgarázs

2019-03-19 09:46:47

Szeretne vasbeton ívekre támaszkodó elliptikus paraboloid alakú héjmezők alatt sétálni? Bármilyen furcsán is hangzik, az idén 70 éves Kelenföldi autóbuszgarázs szerelőcsarnokában megteheti! Az átadásakor
világrekord méretű épületben, és a telephely területén rendezett nyílt napon az építészeti különlegességnek számító csarnok mellett vendégeink megismerkedhetnek a közösségi közlekedés mindennapokban láthatatlan érdekességeivel.

Az ipari műemlékké nyilvánított szerelőcsarnokba a nap folyamán vezetett látogatásokat szervezünk, amelyek során kollégáink bemutatják a garázs műszaki életét és történetét. A részvétel a vezetett túrán regisztrációhoz kötött. Regisztrálni online (regisztrációnként legfeljebb 3 fő) a 

https://www.bkv.hu/visits/64 címen, vagy - korlátozott számban - a helyszínen lehet.

Szokás szerint megtekinthetők, bejárhatók lesznek a forgalomban közlekedő és a nosztalgia járművek (M108D, M168D, C68E, IK284 és IK415), és autóbusz maketteket is kiállítunk. A telephely területén belül egész nap közlekedik a TR5-ös nosztalgia autóbusz körjárat.
Az autóbusz-vezetés iránt érdeklődők tesztvezetésen tehetik próbára magukat. A 18. életévüket betöltött, érvényes jogosítvánnyal rendelkezők helyszíni szondás vizsgálat után oktatóbusz volánja mögé ülhetnek. A tesztvezetésre a helyszínen lehet jelentkezni korlátozott számban. A jogosítvánnyal nem rendelkezőkre is gondoltunk! Ők autóbusz szimulátor segítségével élhetik át a több tonnás városi járművek vezetésének izgalmait (a tesztvezetésen résztvevők nem regisztrálhatnak a szimulátorba).
A gyerekek pontgyűjtő játékban vehetnek részt. A kreatív műhelyben (készségfejlesztő játékok), a KRESZ pályán (játékos KRESZ teszt rollerrel) és a múzeumbuszban (közlekedéstörténeti kvíz) a pontgyűjtő kártyára megszerzett pecsétek BKV-s ajándéktárgyakra válthatók!

Együttműködő partnereink a BRFK XI. ker. Rendőrkapitánysága és a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja a biztonságos közlekedés fontosságára hívják fel a figyelmet. A Rendőrkapitányság kerékpáros ügyességi és KRESZ pályával (gyermekek részére), KRESZ tesztlapok kitöltésével, puzzle KRESZ táblákkal segíti a közúti közlekedés szabályainak megismerését. Lesz ujjlenyomat vétel, megtekinthetők lesznek a rendőrség technikai eszközei (rendőrautó, testpáncél, pajzs), és a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a motoros szimulátort. A KTI jóvoltából a Traffic Games internetes online játék (trafficgames.hu) számítógépet és internet kapcsolatot nem igénylő, offline változatával játszhatnak a gyerekek. AZebra Zebi foglalkoztató sarokban a kisebbek egy városrészletet ábrázoló molinón – a mini KRESZ-táblák elhelyezése után – játékautókkal mehetnek végig,  a nagyobbakat pedig bójákkal kirakott ügyességi gokartpálya várja.

A nyílt nap nyilvános eseményeinek kezdete előtt, 09.30-10:00 óra között regisztrációhoz kötve lehetőséget biztosítunk a járművek exkluzív fotózására.

Regisztrálni online a 

https://www.bkv.hu/visits/63 címen, vagy - korlátozott számban - a helyszínen lehet.

Helyszín, időpont:
ATÜI Kelenföldi Divízió (Kelenföldi autóbuszgarázs) 1113 Budapest Hamzsabégi út 55-57.
2019. április 6. szombat 10:00-16:00 óra között
A rendezvény megközelíthető a Móricz Zs. körtérről (a 7-es busz megállójából) és az Etele térről tíz órától fél óránként induló, díjmentesen igénybe vehető nosztalgia járatokkal.
BKV Zrt.