BKV.hu

Rekord látogatottság a Földalatti Vasúti Múzeumban

2023-09-06 13:28:00

Az elmúlt évek legnépszerűbb kiállítása a BKV Földalatti Vasúti Múzeumában a 150 év – 150 közlekedési esemény tárlat. A 150 éves Budapest közlekedéstörténetét bemutató gyűjtemény év végéig látogatható. 

A nagysikerű, 2018-as „50 éves a BKV” kiállításnál is többen, csaknem hétezren látták már a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban azt a tárlatot, amely – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket eleveníti fel. A generációról generációra fejlődő közösségi közlekedés 150 kiemelt mozzanatát fotók és tárgyi emlékek jelenítik meg. Ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok, jegylyukasztók viszik vissza a régmúltba a látogatókat. Egyebek mellett az 1889-ben átadott Baross kocsiszínbe, amely az egyik legkorábbi fővárosi villamoskocsiszín, de a kiállítás felidézi a köznyelvben csak "farosként” emlegetett farmotoros Ikarus 66-os autóbuszt is, amely 1959-ben lett a fővárosi mindennapok része. A látogatók választ kaphatnak arra is, hogy mikor állt munkába az első női kalauz, vagy, hogy mikortól kék a busz és piros a troli. A tárlat bemutatja az elmúlt évek jelentős közlekedéstörténeti eseményeit is, például a Combinok megjelenését a 4-es 6-os viszonylaton, vagy az első hibrid üzemű autóbuszok forgalomba állítását. Az időszaki kiállításon a látogatók találkozhatnak az egyesített főváros közlekedésének kialakulását és hőskorát bemutató anyaggal is, amelyből májusban az M2 vonalon közlekedő, 510-514 kocsikból álló metrószerelvényen már ízelítőt kaphattak.

A 150 év – 150 közlekedési esemény kiállítás december 31-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között a Földalatti Vasúti Múzeumban (Budapest, Deák tér, aluljáró). 
 
Várja a látogatókat a múzeum állandó kiállítása is, amelyet igazán autentikus környezetben, egy régi alagútszakaszban alakították ki. A muzeális járművek mellett a látogatók tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítségével ismerhetik meg az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét. A Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, szeptember 16-án és 17-én, mind az állandó, mind az időszaki kiállítás ingyen megtekinthető lesz. 

További információk a múzeumról: https://www.bkv.hu/hu/tortenelmunk/foldalatti_vasuti_muzeum_budapest

 

BKV Zrt.
2023.09.06.