BKV.hu

Minden nap nőnap a BKV-nál

2024-03-08 09:10:00

A férfiak és nők közötti bérkülönbségek minimálisak a BKV-nál, sőt egyes kategóriákban a nőkre vonatkozó értékek még kedvezőbbek is, mint a férfi munkavállalóké – ezt mutatják a 2023-as év adatai. A BKV idén is csatlakozott az Amnesty International Magyarország kampányához, amelynek célja a nemek közötti bérszakadék felszámolása.

Az Amnesty International Magyarország „Egy lépéssel közelebb” kampányához csatlakozva a BKV immáron negyedszer készítette el, és hozza nyilvánosságra a civil szervezet módszertanának megfelelő adatszolgáltatását a bérekről. A számok azt támasztják alá, hogy – ellentétben a negatív hazai és nemzetközi trendekkel – a társaság komoly eredményeket ért el a bérezési esélyegyenlőség területén. Az áttekinthető és következetes, úgynevezett HAY-rendszeren alapuló munkaköri- és bértarifarendszert 2018-ban vezette be a BKV, ami lehetővé tette – nemtől függetlenül – minden munkavállaló számára a kiszámítható és piacképes bér elérését.

Az Amnesty International Magyarország által használt, nemzetközi számítási módszerek alapján a 2023-as évre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a férfiak és nők közötti bérkülönbségek minimálisak a BKV-nál, sőt egyes szegmensekben a nőkre vonatkozó értékek még némileg kedvezőbbek is: a női munkavállalóknak például 8,2 százalékkal magasabb az átlag személyi órabére, mint a férfiaké. Pozitívnak értékelhető az is, hogy míg a BKV dolgozóinak 19 százaléka nő, a felső fizetési kategóriában a nők aránya ennél jóval magasabb, 31 százalék.  

A nagy-britanniai módszertan alapján számolt értékek („+” értékek esetén a férfiak értéke a kedvezőbb, „-” értékek esetén a nőké):
1.    Férfi-nő átlag órabér különbség: -8,2 %
2.    Férfi-nő medián órabér különbség: -7,2 %
3.    Bónuszban részesülő nők és férfiak aránya: Férfi: 93,5 %, Nő: 92,5 %
4.    Bónusz átlagos különbség: - 5,1 %
5.    Bónusz medián különbség: + 13,3 %
6.    Fizetési negyedek férfi-nő aránya:

   •    Felső negyed: Férfi 69,0 % - Nő: 31,0 %

   •    Felső középső negyed: Férfi 80,7 % - Nő: 19,3 %

   •    Alsó középső negyed: Férfi 91,3 % - Nő: 8,7 %

   •    Alsó negyed: Férfi 81,4 % - Nő: 18,6 %


A BKV elkötelezett a bérszakadék felszámolásában, ennek során pedig olyan eredményeket ért el, amelyek nemcsak a nemzetközi nőnapon, hanem az év minden napján bizonyítottan garantálják a női munkavállalók megbecsülését.

BKV Zrt.

2024. március 08.