BKV.hu

Kinyitja kapuit a 150 éves fogaskerekű remíz

2024-06-26 15:20:00

A Városmajor kocsiszínben, az utasoktól egyébként elzárt területen tart vezetett túrákat a BKV június 29-én, szombaton. A társaság a látogatói nappal ünnepli a 150 éves fogaskerekű vasutat.  A sétákon kizárólag előzetesen regisztrált látogatók vehetnek részt, a helyszínen nem lehet jelentkezni a csoportokba.

1874. június 24-én indult első újtára a svábhegyi fogaskerekű vasút, vagy ahogyan a népnyelv nevezi: a „Fogas”. A patinás közlekedési eszköz világviszonylatban is kuriózumnak számít a hegyi vasutak között. A vasút eredetileg a mai Svábhegy megállóig közlekedett, a 2883 méteres pályát 1890-ben hosszabbították meg újabb 850 méterrel a mai felső végállomásig. Jelenlegi hossza 3,7 km, emelkedése 327 méter. A szintkülönbség leküzdésére született anno a svájci Riggenbach-féle találmány, a vasút két sínje között elhelyezett fogasléc, amelybe a mozdony közepén lenyúló fogaskerék kapaszkodik. A 60-as villamosként is számontartott fogaskerekű vasutat 1929-ben villamosították, egészen addig gőzmozdony vontatta a kocsikat. 1973-ban új, osztrák szerelvények érkeztek és a teljes vonalat – immár a BKV irányításával – felújították, valamint új állomásépületeket emeltek. A vasút alsó, városmajori végállomásán egyébként eredetileg egy kétszintes, felül favázas impozáns indóház állt, amely a második világháborúban megsemmisült. Ezt az épületet idézi meg az évfordulón a jelenlegi végállomás épületére felszerelt molinó.

A 150 éves fogaskerekű vasút előtt tisztelegve június 29-én, szombaton megnyitja a Városmajori kocsiszínt (XII. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 14–16.) az előzetesen regisztrált látogatók előtt a BKV. A 25 fős csoportok az ódon remízben megnézhetik a kocsiszekrényt és az elektromos berendezéseket, valamint a gépműhelyt, ahol a karbantartási munkákról tudhatnak meg többet. Bekukkanthatnak az SGP-szerelvények vezetőfülkéjébe, sőt a „Fogas” nosztalgia kocsija mellett a BKV két nosztalgia villamosát is láthatják. Az első 45 perces túra 9:00 órakor indul, az utolsó pedig 16:00 órakor. A helyszínen nem lehet jelentkezni a csoportokba, a sétákra előzetesen a BKV weboldalán kell regisztrálni: https://www.bkv.hu/hu/esemeny/fogas-latogatoi-nap-7927

A jubiláló fogaskerekűnek szenteli új kiállítását is a BKV. A tárlat június 22-től látható a Deák téren, a Földalatti Vasúti Múzeumban. A „Fogas” története gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori alkatrészekkel, korabeli jegyekkel, bérletekkel, régi menetrendi táblákkal, plakátokkal, utastájékoztatókkal és járművezetői egyenruhákkal elevenedik meg. 

 

A BKV a programváltozás jogát fenntartja.

 

BKV Zrt.

2024. június 26.


A cikk galériája