BKV.hu

Fókuszban az energiatudatosság – Eredményesek a BKV intézkedései

2024-05-27 11:16:00

Újra „Energiatudatos Vállalat” címet vehetett át a BKV a Virtuális Erőmű Program által indított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton. A program részeként bevezetett innovatív, az energiafelhasználás csökkentését célzó intézkedéseivel csaknem 90 ezer GJ nagyságú megtakarítást ért el a Társaság.

 

A BKV 2014 óta vesz részt a Virtuális Erőmű Program által kitűzött célok megvalósításában, azaz abban, hogy minél nagyobb megtakarítással járuljon hozzá egy virtuális erőmű „felépítéséhez”. A VEP-hez való csatlakozás óta a kezdeti figyelemfelhívó, szemléletformáló, szervezési intézkedések eredményeként az energiamegtakarítási potenciálok feltárása és érvényesítése beépült a Társaság mindennapjainak tevékenységébe. Az innovatív megoldásokkal indított hatékonyságjavító projektek – túl az eredetileg megfogalmazott költségcsökkentési eredményeken vagy a törvény adta lehetőségeken – mára már a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve hoznak létre új energiahatékony és költségcsökkentő, valamint bevételnövelő megoldásokat. A BKV az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben auditáltatta és hitelesíttette az energiafelhasználás csökkentését célzó intézkedésekkel elért csaknem 90 ezer GJ nagyságú megtakarítást, amely jelentős bevételt is eredményezett a Társaság számára.

 

A BKV – munkájának elismeréseként – a Virtuális Erőmű Program 2023. évi pályázatán is elnyerte az Energiatudatos Vállalat címet. A díjat a Parlament Felsőházi termében 2024. május 24-én rendezett ünnepélyes díjátadó gálán Dr. Döbrei István stratégiai és beszerzési igazgató vett át a Társaság nevében.

 

A BKV, mint a főváros legnagyobb közlekedési szolgáltató cége, elkötelezett az energia- és környezettudatos szemléletformálásban. A Társaság – az Energiatudatos Vállalat pályázathoz kapcsolódó vállalások részeként – idén ősszel immár kilencedik alkalommal szervezi meg az Energiahatékonysági Szakmai Fórumot, amelyen bemutatja az elért eredményeket, a következő időszak terveit, és lehetőség nyílik a tapasztalatok megosztására, további hasznos tudás megszerzésére is.

 

BKV Zrt.

2024.május 27.


A cikk galériája