BKV.hu

Duplacsuklós busz, tesztvezetés, csarnoklátogatás – nyílt napot tart a BKV a kelenföldi buszgarázsban

2024-05-09 15:44:00

Május 11-én, a közlekedési kultúra napján folytatódik a BKV nyílt nap sorozata, ezúttal a 75 éves kelenföldi autóbuszgarázs nyitja meg kapuit a közlekedésbarátok előtt. A regisztrációhoz kötött programokra – tesztvezetés, vezetett túra a szerelőcsarnokban – már lehet időpontot foglalni a BKV weboldalán. 

Különleges járművek, vezetett csarnoklátogatás, KRESZ-pálya és tesztvezetés is várja a közlekedésbarátokat a BKV egész napos, ingyenes rendezvényén, a kelenföldi autóbuszgarázs nyílt napján szombaton. A látogatók – előzetes időpontfoglalással – vezetett túrákon vehetnek részt a szerelőcsarnokban, illetve szimulátorokon, sőt oktatóbuszokon is kipróbálhatják, hogy menne nekik az autóbusz-vezetés. Erre a három programra a társaság weboldalán lehet regisztrálni.

Vezetett csarnoklátogatás:

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/csarnoklatogatas-kl-4297

Autóbusz-szimulátor:

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/szimulator-kl-9932

Oktatóbuszos tesztvezetés:

https://www.bkv.hu/hu/esemeny/tesztvezetes-kl-5519

A BKV két különleges, duplacsuklós buszát is megnézhetik a közösségi közlekedés rajongói a főváros legrégebben működő autóbusz-telephelyén. Kelenföldön állomásozik ugyanis az az Ikarus 293-as duplacsuklós, amelynek egyetlen modelljét 1988-ban gyártotta le az Ikarus. Replikája két éve készült el a BKV-nál. A nem mindennapi jármű két Ikarus 280-as buszból született meg, a szerelők évekig dolgoztak rajta. A másik duplacsuklós egy Van Hool, játszóbuszként működve, már évek óta a kisgyermekek kedvence a BKV nyílt napjain.

A nosztalgiaflottából – egyebek között – az IK396-os MALÉV Ikarust, az IK405-öst vagy az IK415-öst tekinthetik meg közelebbről a közlekedésbarátok. A Mávag TR5-össel utazni is lehet a telephelyen belül, az IK180-ason pedig egy kelenföldi garázstörténeti tárlat látható majd. Az érdeklődőket retró Ikarusok szállítják az Etele térről és a Móricz Zsigmond körtérről a telephelyre, a járatok 10:00 és 15:30 között fél óránként indulnak.  Az Ikarusokkal visszafelé is lehet utazni, 10:20-tól – szintén fél óránként – indulnak a járatok a buszgarázstól.

Május 11-e 2015 óta a közlekedési kultúra napja, a biztonság- és környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja. Ebből az alkalomból a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV kerekasztal-beszélgetést szervez a közlekedésbiztonságról. A 10:30-kor kezdődő rendezvényen a Magyar Autóklub, a Budapesti Autósok Közössége, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV szakemberei vesznek részt.  A beszélgetést élőben lehet majd követni a BKV Facebook oldalán.

A közlekedési kultúra napjához kapcsolódik az a járművezetői verseny is, amelynek egyik helyszíne a kelenföldi autóbuszgarázs környéke lesz, és elsősorban a buszok fogyasztását mérik majd. Ezzel egyidőben Miskolcon az elektromos busz kategóriában, a BKV Száva villamos kocsiszínében pedig a villamos kategóriában, szimulátoron rendezik meg az energiafogyasztási egyéni versenyt.

A BKV kelenföldi nyílt napjára menetrendszerinti járatokkal (7-es, 53-as busz, 49-es, 19-es villamos) is el lehet jutni.

Időpont: 2024. május 11. 10:00 – 16:00 (belépés 15:30-ig)

Helyszín: Kelenföld Divízió – 1113 Budapest, Hamzsabégi út 55.

A BKV Zrt. a programváltoztatás jogát fenntartja.

 

2024. május 9.

BKV Zrt.