BKV.hu

22 ezren látták – még egy hétig megnézhető a BKV különleges kiállítása

2024-05-29 10:22:00

Június 5-ig látogatható az elmúlt évek legnépszerűbb BKV-s kiállítása, a 150 év – 150 közlekedési esemény tárlat a Földalatti Vasúti Múzeumban. A 150 éves Budapest közlekedéstörténetét bemutató gyűjteményt a 150 éves fogaskerekűről összeállított időszaki kiállítás követi június 22-től. 

A BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumának 150 év – 150 közlekedési esemény kiállítása – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket jeleníti meg. A generációról generációra fejlődő közösségi közlekedés 150 kiemelt mozzanatát fotók és tárgyi emlékek dokumentálják. Ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok, jegylyukasztók viszik vissza a régmúltba a látogatókat. Egyebek mellett az 1889-ben átadott Baross kocsiszínbe, amely az egyik legkorábbi fővárosi villamoskocsiszín, vagy a köznyelvben csak "farosként” emlegetett farmotoros Ikarus 66-os autóbuszra, amely 1959-ben lett a fővárosi mindennapok része. A látogatók választ kaphatnak arra is, hogy mikor állt munkába az első női kalauz, vagy, hogy mikortól kék a busz és piros a troli. A tárlat bemutatja az elmúlt évek jelentős közlekedéstörténeti eseményeit is, például a Combinok megjelenését a 4-es 6-os viszonylaton, vagy az első hibrid üzemű autóbuszok forgalomba állítását.

A rendkívül népszerű időszaki kiállítást eddig 22 ezren nézték meg. A tárlat még egy hétig, június 5-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között a Földalatti Vasúti Múzeumban (Budapest, Deák tér, aluljáró). Az intézmény már készül a következő időszaki kiállításra, június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a fogaskerekű 150 évét bemutató tárlat.

A múzeum állandó kiállítása, amelyet egy régi alagútszakaszban alakítottak ki, folyamatosan látogatható. A muzeális járművek mellett az érdeklődők tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítségével ismerhetik meg az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét.

 

BKV Zrt.

2024. május 29.