BKV.hu

10 éves a 4-es metró - ünnepi koncertek a Fővám téren

2024-03-27 13:34:00

2014-ben adták át az utasforgalomnak Budapest negyedik metróvonalát, az M4 már 10 éve nagy megbízhatósággal üzemel az utasok megelégedésére. A legmodernebb technológiákat alkalmazó 4-es metró gyorsan a főváros mindennapi közlekedésének szerves részévé vált, innovatív építészeti megoldásaival pedig az építész szakma és a városi építészet iránt érdeklődök figyelmének központjába került. A vonal születésnapján, március 28-án délután a Fővám téren Dalos Pont Extra koncertek várják az utasokat.

 

2006-ban kezdődtek el a felszíni építési munkálatok, majd 2014. március 28-án adták át az utasforgalomnak a 7,3 kilométer hosszú, Kelenföld vasútállomást és a Keleti pályaudvart összekötő M4-es vonalat. A projekttel Magyarországon először nemcsak egy metróépítés valósult meg, hanem – a kapcsolódó felszíni beruházásokkal – egy átfogó városrehabilitáció is: új közösségi terek jöttek létre parkokkal, sétálóövezetekkel, jelentős zöldfelületekkel.

 

Az M4 metró Közép-Európa első automata vonatvezérléssel megvalósult mélyvezetésű metróvonala. A négy kocsiból álló, 80 méter hosszú, egylégterű szerelvények vezető nélküli üzemmódban megbízhatóan és biztonságosan közlekednek. Köszönhető ez annak, hogy a vonalon kiépített vonatvezérlő-, áramellátási- és kommunikációs rendszerek a legkorszerűbbek közé tartoznak.

 

A 4-es metró tíz, egyedi arculattal rendelkező állomása tágas belső terekkel épült, a természetes megvilágítást előtérbe helyezve. A teljes vonalon jellemző a különleges anyagok használata – döntően mozaik, üveg, corten és látszóbeton –, és a gépészeti megoldások is mindenben megfelelnek a jelenkor elvárásainak. A Szent Gellért tér és a Fővám tér állomások például 2014 áprilisában az Architizer internetes szakmai portál versenyét nyerték meg, 2015 decemberében pedig mind a 10 állomás építőipari nívódíjat kapott közlekedési létesítmény kategóriában. Az állomások építészeti megoldásai folyamatosan az érdeklődés középpontjában állnak, filmforgatások, szakmai- és divatfotózások keresett helyszínei. Az M4 metróban forgatták – egyebek mellett – a Vörös veréb, a 47 Ronin 2 és a Kém, aki dobott engem című filmek, valamint a Berlini küldetés és a Fallen című filmsorozatok egy-egy jelenetét.

 

Március 28-án, a vonal tizedik születésnapján annak is érdemes lesz a 4-es metróra szállni, akinek éppen másfele vinne az útja. A Fővám téren 16:00 és 18:30 között az ünnepi Dalos Ponton koncertek várják a zeneszerető utasokat.

 

2024. március 27.

BKV Zrt.


A cikk galériája


Csatolt dokumentumok: