BKV.hu

Tájékoztatás a 2012-ben érvényes tarifákról és érvényességi szabályokról

Budapest Főváros Közgyűlése a 2011. november 30-i ülésén az árakat változatlanul hagyta, így Társaságunk számára 2012 januárjától továbbra is a 2010. február 1-jétől érvényes viteldíjakat kell alkalmazni a Közgyűlés 74/2009. (XII. 10.) számú önkormányzati rendeletének megfelelően.

A személyszállítással kapcsolatos törvények változása, valamint újabb közgyűlési döntések alapján Társaságunk viteldíjait 2012. április 1-jétől Budapest Főváros Önkormányzatával kötött Szolgáltatási szerződésünk határozza meg. A Közgyűlés a 74/2009. (XII. 10.) számú önkormányzati rendeletét hatályon kívül helyezte. Az ármegállapítás rendjében bekövetkezett változások az árakat és a jegyek, bérletek használatának feltételeit nem érintik, ezekkel kapcsolatban továbbra is a januári változásokról szóló, korábban megjelent tájékoztatás érvényes az alábbiak szerint.

I. Változások

 1. 2012. január 1-jével változik a bérletek és a hetijegy időbeli érvényessége. Míg korábban a lejárat napján 24 óráig voltak használhatók, 2012-től a lejárat napját követő éjjel 02 óráig lehet utazni velük (azaz az érvényességük 2 órával tovább tart). A 2012. évre érvényes éves bérletek 2013. január 5-én 24 óra helyett január 6-án 02 óráig, a szemeszter bérletek közül a tanév második félévére érvényesek július 1-jén 02 óráig, a tanév első felére érvényesek február 1-jén 02 óráig használhatók utazásra. Figyelem! A változás a 2011. évi éves, valamint a 2011/2012 tanév első félévére szóló szemeszter bérletekre nem terjed ki!

  A hetijegynél, kétheti, havi és negyedéves bérleteknél az érvényességet a pénztárosnak az eddigiek szerint kell feltüntetni, azonban azokkal a lejárat napját követő napon 02 óráig lehet velük utazni. Néhány példa:  (Figyelem! 2012 szökőév lesz, a február 29 napos!)

 2. A 2012-re érvényes kedvezményes éves bérletek (nem visszaválthatóak) két változatban kerülnek forgalomba. A havi szelvényes, tömbös kivitel mellett az utas választhatja a korábban is alkalmazott egyszelvényes változatot is. Figyelem! Az egyszelvényes kivitelhez kerékpárbérlet nem váltható, továbbá a szelvény cseréje esetén a kezelési díj 250 Ft (az 500 Ft-os kezelési díj csak a tömbös, 12 szelvényes kivitelre vonatkozik)!

 3. A mozgáskorlátozottaknak szóló havi Budapest-bérlet és a Családi jegy megszűnik. Mozgáskorlátozottaknak szóló Budapest-bérletet legkésőbb 2011. december 31-ei kezdőnappal lehet vásárolni, a családi jegy esetében a legkésőbbi kezdő időpont 2011. december 31. 23:59 lehet.

 4. Új termék a Budapest csoportos 24 órás jegy. Időbeli és területi érvényessége, valamint visszaváltásának szabályozása megegyezik a Budapest 24 órás jegyével, azonban ezt a fajtát a Szolgáltatási szerződés szerint legalább 2, legfeljebb 5 fő együtt, egy járműben (szerelvénynél egy kocsiban) történő utazásnál veheti igénybe.

 5. A kedvezményes csoportos tanulójegy használatának szabályozása kiegészült azzal a kitétellel, ha az iskola megnevezéséből nem derül ki, hogy az tanintézmény, a fenntartó vagy a finanszírozó igazolása is szükséges a megrendeléshez.

 6. A menetrendek változását követve 2012. január 1-jétől a vonal-, helyszínen váltott vonal- és a gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy az éjszakai járatokon 110 perc helyett 120 percig érvényesek. Ez a változás korábban eladott jegyekre is vonatkozik!

 7. Az állatok szállításának szabályozása kiegészült azzal, hogy kutyák számára 24 órás, 72 órás és hetijegy is váltható (utóbbinál a név helyére "EB" szót kell beírni), illetve azzal, hogy a segítő kutyák szállítása díjmentes.

 8. A nyugdíjas bérletigazolvány kiállításának szabályozása kiegészült azzal, hogy ha a kedvezményre jogosító dokumentumban szerepel lejárati dátum is, akkor addig az időpontig érvényesíthető a bérletigazolvány.

 9. Az ellopott, vagy megsemmisült jegyek, bérletek sem pótolhatók, akárcsak az elveszettek.

 10. A kerékpárszállítás szabályozása kiegészült azzal, hogy az összecsukható vagy szétszerelt kerékpár a kézipoggyász megengedett legnagyobb méretét meg nem haladó, a biztonságos szállításra alkalmas módon becsomagolva díjmentesen szállítható valamennyi járaton. Megfelelő csomagolás nélkül a szállítás továbbra is csak az arra kijelölt járműveken lehetséges díjfizetés ellenében (vonaljegy, 10 db-os gyűjtőjegy, kerékpárbérlet).

 11. Emelkedik a pótdíj összege: az alap pótdíj 16 000 Ft. 30 napon túli befizetés esetén további 16 000 Ft, valamint 500 Ft eljárási díj fizetendő (ez utóbbi tétel változatlan). Helyszíni (jegyellenőrnél, vagy a pótdíjazást követő 2 munkanapon belül a Pótdíjirodán történő) kiegyenlítés esetén a pótdíj összege 8 000 Ft.

 12. A bérletbemutatásért fizetendő eljárási díj mértéke nem változik, azonban a bérletbemutatás szabálya igen: kizárólag olyan bérletszelvény esetén van lehetőség bérletbemutatásra, amelyik szelvény a pótdíjazás napján és időpontjában is érvényes volt. A pótdíjazás utáni időpontban vásárolt bérletszelvény nem mutatható be.

 13. A kisgyerekes bérletre jogosultak köre kibővül: ezt a bérletet 2012-től a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS), és a gyermekgondozási díj (GYED) ellátásokban részesülők is használhatják. Figyelem! A kisgyerekes bérletigazolványok érvényesítése továbbra is egy évre, legfeljebb azonban a kedvezményre jogosító ellátás folyósításának időtartamáig történhet! Ez különösen a TGYÁS esetében fontos, mivel annak folyósítása a szülési szabadság időtartamára (168 napra, azaz 24 hétre) szól.

 14. A Budapest-bérletek esetében változnak a környéki autóbuszjáratok szakaszhatárai. A 2012-es évszámmal ellátott Budapest-bérletek és Budapest-jegyek autóbuszon a Budapest közigazgatási határán kívüli első megálló helyett Budapest közigazgatási határáig, vagy az azon belüli utolsó megállóig érvényesek (a HÉV-hez és a kijelölt MÁV-, illetve Volán-járatokhoz hasonlóan).

  Ez a változás az éves összvonalas Budapest-bérletet nem érinti, mert ez a bérlet a közigazgatási határon kívül is érvényes Társaságunk valamennyi autóbuszjáratán, továbbá nem vonatkozik a környéki bérletekre sem.

 15. Ezen módosítás következtében előfordulhat, hogy a Budapest-bérlet és a környéki helyi bérlet szakaszhatárai nem egyeznek meg, például Pécel esetében a 169E járaton a Budapest-bérlet a Színes utcáig érvényes, de a péceli helyi bérlet Pécel felől csak a Pécel, Pesti út 110/112 elnevezésű megállóig). Ebben az esetben az egymással szomszédos településekre érvényes helyi (környéki helyi, vagy budapesti) bérletek együttes felmutatása az érintett településeken belüli utolsó megállók közötti, közigazgatási határ átlépésével történő utazásra is jogosít (az előző példa esetére: a Budapest-bérlet és a Pécelre váltott környéki helyi bérlet együttes felmutatása a két szakaszhatár között is jogosít utazásra).

  Ezzel összefüggésben a 113-as jelzésű autóbuszjáraton a 2012-es évszámmal ellátott Budapest-bérletek és Budapest-jegyek már nem a viszonylat teljes vonalán, hanem csak Diósd, Törökbálinti elágazás megállóig érvényesek.
 16. A kiegészítő HÉV-menetjegyhez a HÉV-pénztárban váltott vonaljegy a rábélyegzett napon a kiegészítő HÉV menetjeggyel együtt használható fel utazásra.

 17. A HÉV-bérletek a HÉV vonalak mellett azokkal párhuzamosan közlekedő 943-as és 992-es éjszakai autóbuszjáratokon is érvényesek a bérletszelvényen feltüntetettnek megfelelő viszonylatban.

II. Átmeneti intézkedések

 

 1. Annak ellenére, hogy a helyi és helyközi tarifák 2012-re változatlanok, a 2011-es évszámmal ellátott jegyeket és bérleteket december 31-én pénztárzárásig, előre váltás esetén 2011. december 31-ei legkésőbbi kezdő dátummal lehet megvásárolni. A 2011-es jegyek és bérletek árusításával párhuzamosan az Akácfa utcai központi bérletpénztárban 2011. december 15-én pénztárnyitástól megkezdődik a 2012-es évszámmal ellátott éves bérletek értékesítése az átutalásos és egyéni vásárlók részére. A havi árral rendelkező éves és az éves összvonalas bérletek árusítása is kizárólag itt történik. A kedvezményes éves bérletek értékesítése december 22-én kezdődik az alábbi 25 pénztárban (Akácfa utcai központi bérlet-pénztárat lásd. feljebb):

 2. Kőbánya-Kispest autóbusz- és metróvégállomás, Határ út metrómegálló, Népliget metrómegálló, Corvin negyed metrómegálló (Ferenc krt), Deák tér metrómegálló, Nyugati pu. (4-6-os villamos aluljáró), Nyugati pu. MÁV felöli oldal, Kálvin tér aluljáró, Árpád híd metrómegálló, Újpest Központ metróvégállomás, Déli pu. metróvégállomás, Blaha Lujza tér metrómegálló, Keleti pu. metrómegálló II-es kijárat, Puskás Ferenc Stadion metrómegálló, Oktogon Millfav-állomás, Fehér út metróvégállomás, Móricz Zsigmond körtér (gomba), Boráros tér HÉV-végállomás, Vágóhíd HÉV-végállomás, Batthyány tér HÉV-végállomás, Széll Kálmán tér (Moszkva tér), Örs vezér tere HÉV-végállomás, Békásmegyer HÉV-állomás, Etele tér

  A 2012-es évszámmal ellátott kétheti és havi bérletek értékesítése az Akácfa utcai központi bérletpénztárban december 22-én, a többi pénztárban december 28-án kezdődik, az összes többi jegyfajtáé pedig 2012. január 1-jén. A negyedéves bérleteket 2012. január elseje előtt csak a BKV pénztárak értékesítik.

 3. Az Éves Budapest-bérleteken a kezdő érvényességi hónap kerül bélyegzéssel jelölésre. (A bérleteket továbbra is csak az Akácfa utcai központi bérletpénztár értékesíti, cseréli, váltja vissza.) Ha a vásárlás adott hónap 26-án vagy azt követően történik, már csak a következő hónapra kerül érvényesítésre.

 4. 2011. évben forgalomba került Budapest Kártyák értékesítése 2012. március 31-ig változatlan feltételek mellett és 2011-es áron folytatódik.

 5. A szemeszterre szóló Budapest-bérlet (a tanév második félévére, február 1-jétől érvényes változatának) árusítása 2012. január 1-jén pénztárnyitástól kezdődik a kijelölt pénztárakban.

  Akácfa utcai központi bérletpénztár, Batthyány tér HÉV-végállomás, Boráros tér HÉV-végállomás, Déli pu. metróvégállomás, Határ út metróállomás, Kálvin tér aluljáró, Keleti pu. metró II-es kijárat, Kőbánya-Kispest autóbusz- és metróvégállomás, Móricz Zsigmond körtér (gomba), Népliget metrómegálló, Nyugati pu. (4-6-os villamos aluljáró), Nyugati pu. MÁV felöli oldal, Fehér út metróvégállomás, Örs vezér tere HÉV-végállomás, Puskás Ferenc Stadion metrómegálló, Széll Kálmán tér (Moszkva tér), Újpest Központ metró-végállomás.

 6. A több féle díjterméket kiadó jegyautomatákból vásárolt értékcikkek esetében
  • a gépek a kiadott jegy előoldalára az új ÁFA-tartalmat rányomtatják,

  • a Családi jegy értékesítése 2012. január 1-jén 0.00 órától megszűnik.

 7. Kedvezményes éves (nem visszaváltható) és Éves Budapest-bérletek esetében cserét és visszaváltást továbbra is csak a VII. ker. Akácfa utca 15. sz. alatti pénztár hajthat végre.

 8. A HÉV-menetjegyeket és -menettérti jegyeket 2012-es évszámmal és 2012. január 1-jei vagy későbbi kezdő dátummal 2012. január 1-jén pénztárnyitástól kezdve lehet megvásárolni. 2011. december 31-én pénztárzárásig HÉV-menetjegyet és menettérti jegyet legkésőbb 2011. december 31-ei kezdő dátummal adják ki a pénztárosok, addig a 30 napos elővétel szünetel, illetve az évből még hátralévő napokra szűkül. A 2011-es évszámmal rendelkező, 2011. december 29., december 30. illetve december 31. kezdődátummal kiadott menettérti jegyek természetesen 2012. január 1-jéig, 2-áig illetve 3-áig jogosítanak a visszautazásra.

  2012. január 1-jétől HÉV-menetjegyek elővétele esetén a jegyeket változatlanul legfeljebb 30 nappal előre lehet megvásárolni. A menettérti megjelöléssel a menettérti jegy visszautazásra az érvényesség kezdetét követő 3. nap 24 óráig jogosít, amihez az oda- és visszaútra érvényes jegyet együtt kell felmutatni. A pénztárosok a HÉV-menetjegyekhez kiadott vonaljegyekre a dátumbélyegzőt a jegy első oldalára, az érvényesítő számkocka mező alá bélyegzik. A kiadott vonaljegy a dátumbélyegző szerinti napra és a kiadott kiegészítő HÉV-menetjeggyel együtt érvényes.

 9. Nem változik a fogyatékosok helyközi bérletkedvezménye és annak használata. A 90%-os kedvezményű bérletszelvényre, ha rendelkeznek személyi igazolvánnyal, akkor annak a számát, ha még nem (14 éves kor alatt), akkor a diákigazolvány számát kell beírniuk. A megvásárolt bérlet csak a jogosultságot igazoló okmánnyal együtt érvényes! A környéki autóbuszokon a fogyatékosok továbbra is a helyi kedvezményeket vehetik igénybe.

 10. A kinegrammal védett, meghatározott számú utazásra felhasználható jegyek (metró-, vonal-, gyűjtő- és átszállójegyek, valamint a környéki vonaljegyek) időkorlát nélküli érvényessége továbbra is fennáll. Ezek a jegyek (beleértve a korábban megszűnt kétszeres átszállójegyet és a megszüntetett 20 darabos gyűjtőjegyet is) az egykori eladási áruktól függetlenül továbbra is ráfizetés nélkül, meghatározatlan ideig felhasználhatóak - az éjszakai járatokon is -, de vissza nem válthatóak. A kinegram nélküli jegyek utazásra nem használhatók fel, vissza nem válthatóak és más jegyre sem cserélhetőek át.

 11. A HÉV-en a Kistarcsa, kórház felől az Örs vezér tere felé utazók a vonaton csak akkor válthatnak a közigazgatási határon belül érvényes jegyet, ha a Kistarcsa, kórház-Ilonatelep viszonylatra az 5 km-es HÉV-jegyet is megváltják (a vonaton történő jegyváltás lehetősége csak helyközi díj megfizetése esetén megengedett).

 12. Kisállatok (amelyek kézipoggyászban az állat, az utasok és a jármű sérelme nélkül elférnek) kézipoggyászban továbbra is díjmentesen szállíthatók. Szintén díjfizetés nélkül szállíthatók a rendőrségi szolgálati kutyákon kívül a segítő kutyák:

   • a vakvezető kutya (a látássérült személy vezetésére kiképzett kutya),

   • a mozgáskorlátozott személyt segítő kutya (a mozgáskorlátozott személyt mindennapi tevékenységeinek ellátásában segítő feladatokra kiképzett kutya),

   • a hangot jelző kutya (hallássérült személy számára veszélyt vagy egyéb fontos információt jelentő hangok jelzésére kiképzett kutya),

   • a rohamjelző kutya (epilepsziával élő vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy számára a roham során segítséget nyújtó feladatokra kiképzett kutya)

   • és a személyi segítő kutya (fogyatékos személyt önálló életvitelében segítő feladatokra kiképzett kutya).

  A segítő kutyák szájkosár nélkül is szállíthatók. A segítő kutyák a kiképző szervezet jelképét tartalmazó megkülönböztető jelzést viselnek, a kutyákat használó gazda vizsgát tesz, és erről tanúsítványt kap. A díjmentesség igazolására a megkülönböztető jelzés, vagy a tanúsítvány szolgál.

 13. Kézipoggyászon kívül kizárólag kutya szállítható. Ha ez nem díjmentes, akkor a kutya számára
  • vonaljegy (előre váltott és helyszínen váltott egyaránt), gyűjtőjegy és átszállójegy az adott vonal teljes hosszán,

  • metrószakaszjegy a metrón és a földalatti vasúton összesen legfeljebb 3 megálló távolságra,

  • 24 órás jegy, 72 órás jegy, hetijegy, teljes árú Budapest-bérlet Budapest közigazgatási határáig,

  • HÉV-en kiegészítő HÉV-menetjegy vagy HÉV-bérlet, környéki autóbuszjáraton környéki vonaljegy vagy környéki 5 km-es, 10 km-es, helyi bérlet (de mindegyikből csak a teljes árú változat)

  is váltható.

  A felsorolt jegyek kizárólag a BKV járatokon érvényesek, a MÁV és Volán járatokon történő kutyaszállításról Budapest-jegyek és Budapest-bérletek elfogadása tekintetében az adott szolgáltató rendelkezik.

III. Személyzeti jegy

2012. március 15-ével a HÉV személyzeti jegyek kiadása megszűnt.


IV. Egyes kedvezmények változása


 1. Az ideiglenes diákigazolvány érvényességi idejét nem csak 60 nappal, hanem (alkalmankénti 60 nappal) egy évig lehet hosszabbítani új személyi lap kiállításával.

 2. Magyar diákigazolványt a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező diákok is igényelhetnek.

 3. Az aktív korúak ellátásának megnevezése többször is változott. A 2012. január 1-je után kiállított rendszeres szociális segélyről és foglalkoztatást helyettesítő támogatásról szóló jegyzői igazolás fogadható el nyugdíjas bérletigazolvány kiállításához. A 2011-ben még régi megnevezéssel kiállított igazolások az egy éves határidő betartásával fogadhatóak el. Az igazolásnak továbbra is tartalmaznia kell, hogy az ellátott nem áll munkaviszonyban.

 4. Az állandó diákigazolványok érvényesítő matrica nélkül is érvényesek azon tanévet követő év október 31. napjáig, amelyben a tanuló a tanköteles kor felső határát - 18 évet - betölti. Az 1993. szeptember 1 - 1994. augusztus 31-e között születettek 2012. október 31-ei legkésőbbi kezdődátummal vehetnek tanulóknak szóló kedvezményes bérletet vagy HÉV-jegyet, azzal illetve kedvezményes környéki vonaljeggyel 2012. november 30-áig utazhatnak, ha nincs érvényesítő matricájuk. Ezen időpont után minden, 1994. szeptember 1-je előtt született diák már csak érvényesítő matricával ellátott diákigazolvánnyal veheti igénybe a diákkedvezményt.

 5. A magyar és külföldi diákigazolványok használatával kapcsolatban ki kell emelni:

   

  • A diákigazolványról szóló jogszabály alapján kiadott magyar diákigazolványt bárki használhatja a diákoknak szóló kedvezmények igénybevétele jogosságának igazolására állampolgárságtól függetlenül.

  • Az előzőeken kívül az EU és EGT államok, valamint Svájc állampolgárai jogosultak kedvezményre valamely EU vagy EGT tagállamban vagy Svájcban kiállított diákigazolvány alapján, 16 éven aluli külföldi gyermekek esetében útlevéllel. (Személyazonosításra alkalmas igazolvány elfogadható a 14. életév betöltéséig magyar állampolgártól is, ha annak számát ráírta a bérletszelvényre, de elsősorban magyar diákigazolvány használatát kell megkövetelni, javasolni.) Diákigazolvány alatt az adott államban kiadott egységes, vagy iskolánként eltérő megjelenésű diákigazolványt és a nemzetközi diákigazolványt (ISIC) kell érteni.

  • A diákigazolvány önálló okmány abban az értelemben, hogy nem fogadható el az olyan diákigazolvány, nemzetközi diákigazolvány, amelyet bankkártyára, vagy egyéb üzleti vállalkozás kártyájára (pl. törzsvásárlói kártya, stb.) nyomtattak.

  • Magyarországi tanintézménnyel fennálló tanulói, hallgatói vagy doktorjelölti jogviszony igazolására kizárólag a diákigazolványokról szóló jogszabály szerinti magyar diákigazolványok, továbbá Magyar igazolvány, Magyar hozzátartozói igazolvány és szükség szerint az utóbbiakhoz kiadott pótfüzet fogadhatók el.

 6. Kutyát szállító utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával. Ezt az ellenőrzés, jegyvizsgálat során csak a gyaníthatóan beteg, vagy az utasokat veszélyeztető (támadó, nyugtalan) állat esetén kell vizsgálni.