Földalatti Vasúti Múzeum - Budapest

Virtuális túra a Deák téri Múzeumban

A kontinens első -1896. május 2-án átadott- földalattijának állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. 1996-ban a földalatti megindulásának 100. évfordulójára - a teljes földalatti vonal mellett - a múzeum is megújult.

A múzeum létrehozásakor célként fogalmazódott meg, hogy a millenniumi földalatti vasút és a budapesti metró története hiteles környezetben kerüljön bemutatásra. Kézenfekvő lehetőségként adódott egy igazi műszaki emlék: a millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakasza, amelyet 1955-ben a kelet-nyugati metró építésekor iktattak ki a forgalomból. Tehát nemcsak a kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek, hanem maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát teremtenek a budapesti belváros szívében.

A múzeum előterében a belvárosi végállomás eredeti felirata: "Gizella tér" fogadja a látogatót (eredeti Zsolnay csempeburkolat). Emellett ugyancsak a Gizella téri állomáson elhelyezett táblák ismertetik meg a látogatót a vasút létrehozásában közreműködők névsorával. Igazi különlegesség az a márványtábla, amely arról tanúskodik, hogy az ezredévi ünnepségekre Budapestre látogató Ferenc József 1896. május 8-án kíséretével együtt utazott a földalattin, és a "legkegyelmesebben megengedte", hogy a vasút felvegye a nevét. Így lett az addigi Budapesti Földalatti Villamos Közúti Vasútból Ferencz József Földalatti Villamos Vasút Rt.

A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija: a 19-es, az 1-es és 81-es pályaszámúak. A kiállított járműveket 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra.
A kocsikkal szemközti vitrinsorban tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok (tervrajzok, térképek, építési napló stb.), fényképek és modellek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig. A kiállítás záró részében a metróépítésekbe nyerhetünk betekintést.

Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, gyereksarokkal és múzeumi bolttal várjuk látogatóinkat.

A múzeum címe:
Budapest, Deák tér, aluljáró

Nyitvatartás:

A járványügyi helyzetre való tekintettel a BKV múzeumai
határozatlan ideig zárva tartanak.
További információkkal kapcsolatban kérjük, kövessék figyelemmel honlapunkat, facebook oldalunkat. Az újra nyitásig facebook oldalunk virtuális múzeumában folyamatosan online tartalmakkal várjuk az érdeklődőket.


hétfő kivételével 10 és 17 óra között

 

Érvényes jegyáraink:

Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft 
Fotó- és videójegy: 500 Ft

A virtuális túra megtekintéséhez kattintson ide

 

Aktuális kiállítások, események:

    50 év - ezer emlék

Korábbi időszaki kiállításaink, programjaink

Telefonszám:
20/885-00-00/91147

70/477-61-68

E-mail címünk:
muzeum@bkv.hu

További részletek a Deák téri múzeumról:
www.museum.hu/budapest/foldalattivasuti