Folynak a tárgyalások az új metrószerelvények beszerzéséről

Tárgyalóasztalhoz ült a BKV, az Alstom és a Siemens

A 2-es és 4-es metró vonalára vonatkozó járműbeszerzési határidők tisztázása érdekében tárgyalóasztalhoz ült a megrendelő BKV Zrt., a járműveket gyártó Alstom és a biztonsági, valamint vezérlő berendezéseket szállító Siemens. A Főpolgármesteri Kabinet első olvasatban ma tárgyalta a kapcsolódó előterjesztést és további szakértők bevonását kérte. Két hét múlva foglalkoznak újra a kérdéssel. Ez idő alatt tovább folynak az egyeztetések és a jogi álláspont véglegesítése. A Főváros és a BKV vezetése nem kíván eltekinteni az Alstom késedelméből fakadó kötbértől, de nyitott a tárgyalásokra.

A szerződéseket a létesítési és típusengedélyek vállalkozó általi beszerzésének, valamint az átadási / kivitelezési határidők meghosszabbodása miatt kell módosítani. A többletköltség igények benyújtása nélkül a tárgyalások jelen fázisában a költségvonzatok kapcsán nem lehet egyelőre következtetéseket levonni. Számos kötbérterhes határidő van a járműbeszerzések esetében, amelyek az esetleges költségnövekedéssel párhuzamosan költségcsökkentő tényezőként jelenhetnek meg. Természetesen a szerződésmódosítás a garancia kitolódását is jelentené.

A szerződések értelmében az Alstom szállítja a szerelvényeket, a Siemens pedig a biztonsági és vezérlő berendezéseket. Az Alstommal összesen öt szerződés köttetett 2006. május 30-án, két szállítási (mindkét vonalra), két karbantartási (szintén mindkét vonalra) és egy általános. 2007. február 28-ig kellett volna az Alstomnak előzetes típusengedélyt szereznie, de ezt csak 2007. augusztus 9-én tette meg, a közte eltelt idő 161 nap, a cég késében van. A Siemens létesítési engedélyének 2007 szeptembere óta a megrendelő rendelkezésére kellene állnia, de ez a mai napig nincs a birtokában.

A BKV Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a szerződésmódosítások a vállalat, illetve az utazóközönség érdekeinek megfelelően történjenek meg, és a jogos kötbérigényeket érvényesítse. A különböző gyártási, szállítási beszerelési és üzembe helyezési határidők összehangolásának eredményéről a döntést követően tájékoztatja majd a közlekedési vállalat a nyilvánosságot.