BKV.hu

Hogyan válhat profi túrázóvá

Merre induljon?

Ha szeretné megtenni az első lépéseket a túrázás világában, érdemes azok felé venni az irányt, akiknek ez az életformája.

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség mindenkit tárt karokkal vár, aki gyalogszerrel, kerékpárral vagy éppen sítalppal szeretné járni a természetet, bebarangolni barlangokat, vagy szívügyének tartja a természetvédelmet.

A szervezet fiataloknak és időseknek is szervez rendszeres túrákat, és segítő kezet nyújt mindenkinek ahhoz, hogy megismerje a természet értékeit, belemélyedjen a természetjárás kultúrájába, vagyis profi túrázó váljon belőle.

Tegyen egy kitérőt a www.btssz.hu weboldalra, ahol ízlésének, korának és lábizmainak megfelelően válogathat a gyalog- vagy kerékpártúrákból, talál magának természetjáró tájékozódási túraversenyt, babakocsis sétát, sárkányeregetést, barlanglátogatást vagy akár extrém teljesítménytúrát. A Szövetség éves esemény-naptárából tájékozódhat az Önt  és családját érdeklő programokról.

Mire figyeljen?

A természetjárásnak megvan a maga kultúrája. Létezik néhány alapszabály, amit be kell tartani, ha a Természettel harmóniában szeretne élni, és a bennünket befogadó Földet a jövő nemzedékek számára a megfelelő formában akarja megőrizni.

Az erdő, mező rengeteg állat- és növényfaj élőhelye. Ahhoz, hogy megőrizzük a természet egyensúlyát, óvni kell ezeket a területeket. Ne szemeteljen, ne hangoskodjon, tartsa tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőhelyeket. A hulladékot vigye magával, lakott területen az erre kijelölt pontokon helyezze el, ne dobjon el égő tárgyat és ne gyújtson tüzet!

Ha ezeket az alapszabályokat betartja, maga és mások számára is megőrzi azokat az értékeket, amelyek nem csak az állatok és a növények életéhez, de az emberi léthez is nélkülözhetetlenek.
A környezettudatosság azonban nemcsak akkor fontos, ha az erdőt járja. Minden tevékenységét próbálja meg úgy szervezni, hogy azzal a szükségesnél ne terhelje jobban a bioszférát. Vásároljon tudatosan, kezelje tudatosan az Ön által termelt hulladékot és közlekedjen természetbarát módon! A városban is válassza a közösségi közlekedést, a gyaloglást vagy a kerékpározást!

A Föld az otthona. Vigyázzon rá!

Egészség

A kullancsok által okozott fertőzés nagyon nagy veszélyt jelenthet az egészségre. Érdemes háziorvosától védőoltást kérni ellene. Oltás hiányában viszont sose felejtse el kirándulás után megnézni, hogy nem csatlakozott-e Önhöz egy nem kívánt útitárs!