BKV.hu

Hármashatár körtúra

Hármashatár, 90-es autóbusz végállomás (KFKI) - Sorrento - Kies-völgy - Szekrényes-hegy - Piktortégla üregek - Kolacskovszky-turistaház - Hármashatár, 90-es busz végállomás (KFKI)

Jelzések:  piros kereszt , sárga körút , piros sáv ,  sárga sáv ,  sárga kereszt

Utazás:

A túra kezdőpontja a Széll Kálmán térről a 21-es autóbusszal érhető el, amellyel a Csillebérc, KFKI-ig kell utazni.

A túra végpontja szintén a csillebérci végállomás, ahonnan a 21-es autóbusz visz a Széll Kálmán térig.
A vonalat érintő változásokról bővebben a http://www.bkv.hu/busz/21vissza.pdf oldalon lehet tájékozódni.

Egy budaörsi kitérővel a túra lerövidíthető: a Sorrento és a Budaörsi Kopárok után a budaörsi Szabadság úton közlekedő járatok a Móricz Zsigmond körtérig viszik az utasokat http://www.bkv.hu/busz/index.html.

Útvonal-leírás:

a Hármashatár elnevezés arra utal, hogy egykor itt találkoztak Budapest, Budaörs, Budakeszi határai.

A túra a 90-es busz végállomásától indul, ahol a sárga keresztjelzésen kell elindulni, majd egy nagyon rövid szakaszon a piros sávjelzésen folytatni az utat. Innen a Sorrentót a sárga sávjelzésen továbbhaladva érik el. Nemcsak a név, a táj is a mediterrán vidéket idézi. A Szekrényes-hegyet balra fordulva egy emelkedős, jelzés nélküli úton kerülik meg, így továbbhaladva elérik a piros keresztjelzést , amely a Budaörsi Kopárok között halad.

A Kopárokat elhagyva a piros keresztjelzésen haladva tovább hamarosan a piros körútjelzéshez  lehet csatlakozni.

Ha a Kopárok hangulata megfogta Önöket és a kultúrtörténeti látványosságok iránt is fogékonyak, még a sárga körútjelzés előtt le lehet térni a piros sávjelzésen Budaörs irányába. Ez egy rövid kitérő Budaörs kápolnáihoz, amelyek közül hármat is meglátogathatnak; a Kőhegyi kápolnát, a Kálvária-kápolnát, és a Csulits-kápolna. A kápolnától a Kisfaludy utcán haladva érhető el a Szabadság út, amelyen a BKV buszok is haladnak. A 40-es,  a 240 vagy 240E járatok a Móricz Zsigmond körtérig közlekednek. A menetrendekről bővebben a http://www.bkv.hu/busz/index.html oldalon olvasható.

Ha nem rövidítik le a túrát a budaörsi kitérővel, vagy onnan a piros sávjelzésen visszatérnek az eredeti útvonalra, továbbra is a piros sávon maradva észak felé kell indulni, hogy ezen az úton elérjék a sárga körútjelzést .

A sárga körútjelzésen az eddigi útiránytól eltérve felfelé haladva nemsokára egészen sajátos és a környékre jellemző bányászati emlékekhez, az úgynevezett piktortégla üregekhez jutnak.

A sárga körútjelzés hamarosan egy nagy elágazásnál csatlakozik a piros négyzetjelzéshez . Lassan elérkeznek a túra végpontjához, érdemes egy kitérőt tenni a  Kolacskovszky-turistaházhoz, ha hidegebb időt fogtak ki, bent a menedékházban forró teát és ételt kínálnak.

A pihenő után a piros négyzetjelzésen visszatérnek az elágazáshoz, ahonnan a piros négyzet- és a sárga körútjelzés együtt vezet el a túra végpontjáig, a 90-es busz végállomásáig. A 21-es buszra felszállva a Széll Kálmán térig utazhatnak.