Tematikus útvonalaink

Városnézés 2-es villamossal

A Duna partján a Vágóhíd és a Jászai Mari tér között közlekedő 2-es villamosról, Budapest egyik leghíresebb viszonylatáról, csupán egy vonaljegy áráért megtekinthetik a főváros számos, és a Világörökség részét képező nevezetességét.
 

Jászai Mari tér: a Margit-híd pesti hídfőjénél található a 2-es villamos északi végállomása.
Szalay utca: megtekinthetik a Parlament barokk hagyományokat követő, neogótikus épületét. Ez az épület fővárosunk egyik legszebb és legismertebb építészeti látványossága.
Kossuth Lajos tér: az Országház miatt szimbolikusan a magyar államiság központja.
Széchenyi tér: a Lánchíd és a Budai Vár csodálatos panorámáját és a Gresham palotát láthatják.
Eötvös tér: itt kezdődik a Dunakorzó, a pestiek közkedvelt sétatere.
Vigadó tér: a Vigadó számos rangos eseménynek  - báloknak, koncerteknek - ad otthont. A tér Duna-parti öntöttvas korlátján a Kiskirálylány c. bronzszobor látható.
Március 15. tér: igen jelentős szerepet játszott a belváros kialakulásában. A térről jól látszik a 140 méter magas Gellért-hegy a Citadellával.
Fővám tér: innen pár lépésre található a Váci utca, a főváros fő sétáló-és bevásárló utcája.
Boráros tér: a Nagykörút déli része és a dunai rakpart találkozása fontos közlekedési csomópont.
Vágóhíd: Millenniumi Kulturális Központ: itt található az új Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, és a Ludwig kortárs Képzőművészeti Múzeum. Érdemes a Vágóhídról HÉV-vel Ráckevére, a kedvelt Duna parti üdülőközpontba ellátogatni.
 
A National Geographic Életre szóló utazások című könyve szerint a 2-es villamosvonal a világ 10 legszebbjei közül a hetedik helyet foglalja el.  A Duna-parton végighúzódó villamosvonal a lisszaboni 28-as, az amszterdami 2-es, és a berlini 68-as villamos vonalát is maga mögé utasította.
 
 
Városnézés 4-es és 6-os villamossal

A 4-es 6-os viszonylat a város fontos, nagy forgalmú közlekedési útvonala. Budáról, a Széll Kálmán térről indulnak a járatok, majd áthaladnak a Margit hídon, végighaladnak Pesten, a Nagykörúton, végül a Petőfi hídon visszatérnek a budai oldalra. A 4-es villamos budai végállomása a Fehérvári út, a 6-os villamosé a Móricz Zsigmond körtér.
 

Széll Kálmán tér: a főváros és a budai oldal egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja. E térről indul a 16-os autóbusz, mellyel megközelíthetők a Várnegyed nevezetességei.
Margit híd-Budai hídfő: leszállva a villamosról lehetőségük nyílik rá, hogy átszálljanak a Szentendre felé közlekedő HÉV-re, amely egy csodálatos Duna-menti város, ahol számtalan látnivaló mellett megtekinthetik a BKV Zrt. Közlekedési Múzeumát, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot.
A Margit híd budai hídfőjét elhagyva a villamos áthalad a Margit hídon.
Margitsziget: a Duna közepén a Margit és Árpád híd között fekvő zöldterület. Közkedvelt helye sétáknak, sportolásnak és szórakozásnak. Menetrendszerűen a 26-os autóbuszjárattal közelíthető meg a sziget.
Jászai Mari tér: itt található a 2-es villamos északi végállomása és a társaságunk hajóállomása.
Nyugati pályaudvar: a főváros egyik legrégibb vasúti pályaudvara.
Oktogon: a körülötte lévő nyolcszöget képező paloták sarkairól kapta a nevét, a Nagykörút és az Andrássy út kereszteződésében található, egyben a Millenniumi Földalatti Vasút egyik megállója.
Blaha Lujza tér: Budapest egyik legforgalmasabb tere, mely 1920-ban kapta nevét a Nemzeti Színház örökös tagjáról, a "nemzet csalogányáról".
Üllői út: a villamos megállójától nem messze található az Iparművészeti Múzeum Zsolnay kerámiával díszített szecessziós stílusú épülete. Ma a főváros egyik legszebb látnivalója, mely sok látogatót vonz.
Boráros tér: a Nagykörút déli része és a dunai rakpart találkozása fontos közlekedési csomópont. Itt át lehet szállni a 2-es villamosra.
 
 
Millenniumi Földalatti vasút vonalán haladva

A Millenniumi Földalatti Vasút az európai kontinens (1896) első földalatti vasútja volt, ma már a Világörökség része.
A magyar honfoglalás ezeréves jubileumára országszerte millenniumi ünnepségekkel, kiállításokkal készültek, az esemény tiszteletére épült meg Budapest leghosszabb Sugárútja (Andrássy út) alatt a földalatti vasút. Világszerte különlegessé tette, hogy a vasút nem gőzüzemmel, hanem villamos üzemmel működött. Megállóitól könnyen elérhetőek a pesti oldal legszebb nevezetességei.
 
 
Széchenyi fürdő: Európa egyik legnagyobb és legszebb fürdőkomplexuma a Városliget szívében. A fürdővel szemben megtekinthetik a Fővárosi Állat és Növénykertet is.
Hősök tere: Budapest legtágasabb tere. Itt láthatják a Millenniumi emlékművet, mely a magyar honfoglalás tiszteletére épült. A téren található a fontos történelmi személyeket és a hét honfoglaló magyar törzset megjelenítő szoborcsoport. A tér közepén a Nemzeti Hősök Emlékműve áll, szélein két reprezentatív épület: a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum, mögötte - a Városligetben a Vajdahunyad vára is fellelhető.
Oktogon: a tér a körülötte lévő nyolcszöget képező paloták sarkairól kapta a nevét - a Nagykörút és az Andrássy út kereszteződésében található.
Opera: ennél a megállónál megtekinthetik a főváros egyik legjelentősebb XIX. századi műemlékét, egyben Budapest kulturális és zenei életének központját.
Bajcsy Zsilinszky út: néhány lépésre a megállótól megtekinthetik Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületét, a Szent István-bazilikát, mely nevét, a magyar államot megalapító királyunk nevéről kapta.
Deák Ferenc tér: a belváros egyik központi tere, közlekedési csomópontja. Sétálóutcák, kávézók, szállodák és éttermek találhatók a környékén. A tértől pár lépés a Váci utca, fővárosunk egyik legszebb és leghíresebb sétálóutcája. A metróállomáson találják a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeumot.
Vörösmarty tér: a pesti élet igazi központjának számít. A tér összeköti a Duna-korzót a Váci utcával, Budapest legnevezetesebb és legszebb sétálóutcájával.
 
 
Budai Várnegyedbe a várbusszal (16, 16A, 116)

A 16A és 116-os jelzésű autóbuszok a Dísz tér és a Széll Kálmán tér, míg a 16-os busz a Deák Ferenc tér és Széll Kálmán tér között közlekednek áthaladva a Budai Várnegyeden. A budapestiek várbusznak is nevezik a viszonylatokat. A Budai vár a Duna nyugati oldalán, márgából épült hegyen áll. Évszázadok kulturális és építészeti emlékeinek sora várja az ide látogatókat.
 

A Bécsi kapu tér megállónál barokk, copf és klasszicista stílusú várpaloták sorát tekinthetik meg, valamint a Bécsi Kapu Téri Evangélikus templomot is.
Továbbutazva a 116-os busszal, 1 megállóval később érdemes megszakítaniuk utazásukat, hogy a Kapisztrán téren lévő Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületét megtekintsék.
Pár lépésre a tértől található a Tóth Árpád sétány, más néven Bástya sétány, amely a főváros egyik legszebb sétálóútja. A fákkal beültetett, padokkal ellátott sétaút a Budai Vár dél-nyugati oldalán a várfalak vonalát követi.
Visszaszállva a buszra, avagy gyalogosan lesétálva a következő megállóhoz, elérkeznek a Szentháromság térre, amely a várnegyed főtere. Itt számos történelmi épület és emlékmű található: a Budai Városháza, Halászbástya, valamint a Mátyás templom.
Végezetül, az utolsó megálló a busszal a Dísz tér, a budai várbéli polgárnegyed déli kapuja.
Ha a 16-os autóbuszt választották közlekedési eszközül, akkor tovább utazhatnak vele a Clark Ádám és Széchenyi tereket érintve a Deák Ferenc térre.

 

D-11, D-12, D-13, D-14 menetrendszerű hajójárat


A Dunáról a Főváros egyedülálló látványt nyújt. Kellemes kikapcsolódást és élményt kínálnak egész évben a Dunán közlekedő hajójárataink, melyeken történő utazás keretében kényelmes, egyedülálló perspektívából tekinthető meg fővárosunk itt elhelyezkedő nevezetességei, legszebb épületei, a neogótikus Országháztól az Akadémián át a modern Nemzeti Színházig, csak hogy a legismertebbeket említsük meg.