Tájékoztató: bértárgyalás és sztrájk

Fenyegetettség a BKV Rt-nél

A BKV Zrt. menedzsmentje visszautasítja azokat a hamis állításokat, hogy a kialakult helyzetért a BKV Zrt. gazdálkodásáért felelős vezetőket terheli a felelősség.

A BKV Zrt. - a híresztelésekkel ellentétben nem 0 %-os bérfejlesztési ajánlatról indította a tárgyalásokat. Az első munkáltatói ajánlat három változatban készült, és 2005-re 4-4,5 % bértömeg növekedést tartalmazott, a munkavállalói csoportok eltérő mértékű differenciálásával. Ezt követően a munkáltató oldal 6 %-ra emelte ajánlatát, amiről a február 10-ei tárgyaláson már szintén elmozdult a menedzsment (6,15 %). Ugyanakkor hangsúlyozni kívánjuk, hogy a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetők (mintegy 100 vezető) 2005-ben nem kapnak béremelést, hogy az egyéb munkavállalók számára nagyobb legyen a felosztható összeg.

Az érdekképviseleti oldal az induló 20 ezer forintos igényétől, amely átlag közel 11%-os emelést jelent, mindössze egyszer mozdult el, kb. 0,5 %-ot engedve. A szakszervezetek az azóta folytatott tárgyalások során a 19 ezer forintos kérésüktől egy tapodtat sem tágítottak, követelésüknek sztrájkkal kívánnak nyomatékot adni.

Ma délelőtt folytatódtak a tárgyalások, és a menedzsment újabb ajánlatot nyújtott át a szakszervezeteknek. Ennek mértéke: egységesen 13 000 Ft/hó/fő (azaz 7%).

Az elégséges szolgáltatás mértékét illetően a BKV Zrt. menedzsmentje ragaszkodik az 50 %-hoz. Amennyiben ezt a szakszervezet - ahogy nyilatkozataikból kiderül - veszélyesnek tartja, akkor a vezetés az ettől az aránytól felfelé való elmozdulást javasolja.

Budapesti Közlekedési Részvénytársaság