Középső-Jegenye-völgy - Remete-szurdok

Solymár és Budapest határa, Jegenye-völgy - Kerek-hegy - Erdőföldek - Pápa Miklós- emlékút - Remete-szurdok - Budapest, Máriaremete

Jelzések: sárga sáv , kék sáv , kék kereszt

Utazás:

A túra kezdőpontja a 64-164-es autóbusszal érhető el. A busszal a hűvösvölgyi végállomástól Solymár, Kökörcsin utca megállóig kell utazni, a budapesti jegyek és bérletek eddig a megállóig érvényesek.
www.bkv.hu/busz/64164.pdf

A túrát a Remete-szurdokba való leereszkedés előtt - a kék keresztjelzést elérve - Budaliget felé lerövidíthetik, innen a 157-es busz végállomásától utazhatnak Hűvösvölgy központjába.
www.bkv.hu/busz/157vissza.pdf

A túra végpontjáról szintén a 157-es autóbusszal, a Hímes utcai megállótól juthatnak vissza a hűvösvölgyi végállomásig, ahonnan több járat is indul a városközpont felé.
www.bkv.hu/busz/157vissza.pdf

Útvonal-leírás:
 
az autóbuszról a Kökörcsin utcánál leszállva néhány métert kell megtenni visszafelé az út mentén, ahol becsatakozhatnak a sárga sávjelzés útvonalába. A túra egy patakkal átszelt erdei szakasszal kezdődik, amely szinte végig enyhén emelkedős. A Középső-Jegenye-völgyön haladva egy könnyű erdei sétát tehetnek meg az utolsó szakaszon megkerülve a Kerek-hegyet.

A Kerek-hegy megkerülése után elérik a kék sávjelzést , amely egyébként az Országos Kéktúra egy szakasza. Ezen folytatják útjukat és egy darabig még felfelé kaptatnak. Közben bal oldalt egy viszonylag hosszabb szakaszon észreveszik, hogy megritkulnak a fák, és a kék sávjelzésről egy rövid, jelöletlen út vezet ki egy nagyobb területű tisztásra, a Kovácsi  -   erdőföldekre. Erről a kilátópontról a nemrég átadott Megyeri-híd is jól látszik.

Folytatva az utat a magas fás erdőt tarkítva az ösvényt több helyen is tisztások szegélyezik. Egy helyen közvetlenül az út mellett egy vadlest is láthatnak, erre felmászva kitekinthetnek messzebbre is, bár kilátás a tekintetében túránkon még mindig hátravan a java! Igazán gyönyörű kilátópont a Remete-szurdok előtt várja Önöket.

A kék keresztjelzéshez érve, ha akarják, lerövidíthetik a túrát.  Ha Budaliget felé veszik az irányt, hamar elérik a 157-es busz végállomását, és azzal visszatérhetnek a hűvösvölgyi végállomásra.

Érdemes azonban folytatni a túrát a kék sávjelzésen , mert az út egyik legszebb szakasza még hátravan: a Remete-szurdokba való meredek leereszkedés előtt, még a hegyoldal egyik magaslati pontján csodálatos körpanoráma tárul önök elé, itt érdemes kicsit megpihenni és körbenézni.

Az erdőből kiérve továbbra is a kék sávjelzésen maradva elsétálhatnak a Máriaremetei Kegytemplomig, ahol egy szabadtéri Mária-oltár is található.