Budai kilátók

Normafa - János-hegy (527 m), Erzsébet-kilátó - Szépjuhászné (Budaszentlőrinci kolostorrom) - Kis-Hárs-hegy (326 m) - Nagy-Hárs-hegy (454 m)


Jelzések: kék körútjelzés , piros sávjelzés , zöld körútjelzés , sárga sávjelzés

 

 

 

Utazás:

a Széll Kálmán térről a 21-es autóbusszal a Normafánál lévő végállomásig kell utazni, hogy elérjék a túra kezdőpontját. Ha szép az idő, a libegőt is érdemes kipróbálni. A túra végpontjától, a Budakeszi útról a 22-es illetve a 222-es busszal térhetnek vissza a Széll Kálmán térre.

Útvonal-leírás:

a túrát a Normafánál lévő buszvégállomás mellett a Jánoshegyi út jobb oldalán lévő kék körútjelzésen  kezdjék. Ezen az útvonalon érdemes többször körbenézni: csodálatos kilátás nyílik a Városmajor, a Harangvölgy és Csillagvölgy felé. A kék körútjelzésen  továbbhaladva a Libegő felé veszik az irányt. Szép időben a libegővel is fel lehet jönni, menetrendjéről és a jegyárakról a BKV oldalán az egyéb menetrendek között lehet információt találni. http://www.bkv.hu/egyeb/index.html.

A libegő felső végállomásán érik el a balról érkező piros  sávjelzést , amelyen felkaptatnak az 527 m magas János-hegyre, Budapest legmagasabb pontjára. Érdemes felmászni az Erzsébet-kilátó legtetejére is, ahonnan elbűvölő kilátás nyílik Budapestre és a környező településekre.

Az Erzsébet-kilátótól lefelé haladnak tovább a piros sávjelzésen   a Budakeszi út felé. Tovább haladva elérik a Budakeszi utat. Az út túlsó oldalán a 22-es, valamint 222-es busz megállójától jobbra kis út vezet az erdőbe. Erre haladva hamarosan elérik az erdészet léckerítés-kertkapuját. Ha bemennek, megtekinthetik a Budaszentlőrinci pálos kolostor romjait. 

Az erdő szélén a gyermekvasút Szépjuhászné állomása előtt jobbra indul a sínek mellett a zöld körútjelzés  . Ezen haladjanak tovább. A zöld körútjelzésen balról, a Nagy - Hárs-hegyről lejövő sárga sávjelzésig  menjenek. Itt forduljanak be balra, ahonnan egy rövid szakaszon jelzetlen ösvény vezet fel a 362 m magas Kis-Hárs-hegyre, amelynek legmagasabb pontján, egy kisebb erdei tisztáson fából épült kilátó található.

Menjenek vissza a jelzett útvonalig. Itt, az ösvénnyel szemben a sárga sávjelzésen  kell továbbhaladniuk, hogy elérjék a 454 m magas Nagy-Hárs-hegy csúcsát. Útközben elhaladnak a Bátori-barlang előtt, amely előzetes bejelentkezés után csak vezetővel látogatható. A Nagy-Hárs-hegyen található a több szintes Kaán Károly-kilátó, ahol szintén érdemes körülnézni.
A kilátó után haladjanak tovább a sárga sávjelzésen lefelé, vissza, a gyermekvasút Szépjuhászné állomása felé. A megkezdett úton elérik a Budakeszi utat, ahol a 22-es vagy a 222-es autóbuszra tudnak felszállni. Bármelyik busszal a kettő közül eljuthatnak a Széll Kálmán térre.