Holnap: megegyezés vagy sztrájk

Szerdán folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetek és a BKV vezetése között

A BKV Zrt. vezetése az elmúlt hetekben is mindent megtett és a ma délelőtti tárgyaláson is arra törekedett, hogy a péntekre tervezett sztrájk elkerülhető legyen. Ezért az egyeztetés során a Társaság képviselői többször is kihangsúlyozták, hogy felelőtlenség egy olyan 24 órás munkabeszüntetésbe belehajszolni a munkavállalókat, amely újra veszélyeztetheti a főváros működését, valamint Budapest és a hárommilliós agglomeráció közlekedését.

A BKV menedzsmentje továbbra is fenntartja azokat a saját hatáskörébe tartozó engedményeket, amelyeket korábban már javasolt: azaz visszavonja a csoportos létszámleépítésre vonatkozó tervét, és arra is ígéretet tesz, hogy a Paraméterkönyv kapcsán nem lesz telephelybezárás.
A szakszervezeti vezetők azonban mindezeket figyelmen kívül hagyva továbbra is konkrét lépések megtételét sürgették a finanszírozási problémák megoldásával kapcsolatban. Felvetették azt is, hogy míg hosszú évek óta forráshiánnyal küszködik a cég, mindeközben értelmetlen kiadásokat és minimális többletbevételt hozó éjszakai járatokat működtet a BKV.
A 11 órakor kezdődő elégséges szolgáltatásról folytatott egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok. A szakszervezetek továbbra is kitartanak amellett a korábbi javaslatuk mellett, amely arról szólt, hogy az éjszakai járatokat közlekedtetnék azonos útvonalon a nappali időszakban is. Ez a Társaság számára elfogadhatatlan. Amennyiben a munkabeszüntetés nem lesz elkerülhető, úgy az elégséges közösségi közlekedési szolgáltatás mértékét a BKV Zrt. vezetése továbbra is minimum 50%-ban határozná meg.
A tárgyalások a felek megegyezése szerint szerdán 8.00 órakor folytatódnak a BKV Zrt. Akácfa utcai székházában. A Társaság menedzsmentjének javaslata szerint holnap egész napos, akár késő estébe nyúló egyeztetés lesz, hiszen egy esetleges pénteki munkabeszüntetés előtt egy nap minimálisan szükséges a sztrájkra való felkészüléshez és a Budapestiek megfelelő tájékoztatásához.